2/25/2010 |
Op weg naar houdbare overheidsfinanciën!
|
In 2009 heeft het Wetenschappelijk Instituut van het CDA een rapport gepubliceerd met als titel: "Op weg naar houdbare overheidsfinanciën: een verkenning van de financiële kaders in de volgende kabinetsperiode." Een rapport dat ook voor de financiële toekomst van de gemeente Enschede interessant is. We krijgen immers de komende jaren te maken met lagere inkomsten en moeten als gevolg daarvan flink bezuinigen. Het rapport merkt in dit verband terecht op dat de overheidsfinanciën geen doel op zich vormen. Een gezond financieel beleid van de overheid is wel een voorwaarde voor een goed functionerende maatschappij, waarin mensen solidair en onderling verbonden met elkaar samenleven en waarin toekomstgericht wordt gewerkt en geïnvesteerd. Overheidsfinanciën die uit het lood slaan, zetten die noodzakelijk solidariteit onder druk. En dat willen we niet. Daarom moeten we een consistent, betrouwbaar, sober en effectief financieel beleid voeren. Wat mij betreft is daarbij ons motto: de tering naar de nering zetten. Er zijn mensen die het ouderwets vinden, maar er is niets mis met zuinig leven.
Om de te verwachten tekorten te dekken zijn er twee mogelijkheden: minder uitgeven of verhoging van de belastingen (bijvoorbeeld via OZB en reclamebelasting). Met de schrijvers van het genoemde rapport ben ik van mening dat belastingverhoging geen voor de hand liggende weg is, omdat we hiermee keuzen uit de weg gaan. De burger en de ondernemer krijgen de rekening, terwijl betere oplossingen uit de weg worden gegaan. We kunnen het ons als gemeente eenvoudig maken. Bijvoorbeeld door meer mensen in Enschede aan het werk te krijgen. Het bedrag dat je als gemeente aan uitkeringen moet uitgeven neemt af. Dit is een financieel voordeel. Hoe krijg je meer mensen aan het werk? Dat kan door ondernemers meer ruimte te geven, te investeren in bedrijventerreinen, verlaging van de regeldruk en de kansen van kenniseconomie van Enschede te verzilveren.
In het kader van het geven van ruimte en verlaging van de regeldruk spreekt het rapport over meer bestuurlijke bescheidenheid. Dit betekent dat de overheid op een aantal terreinen een stap terug zal moeten doen en daarmee ruimte geeft aan de samenleving. Dit kan overigens ook betekenen dat sommige taken, die nu belegd zijn bij publieke uitvoeringsorganisaties, weer dichter bij de overheid gebracht worden. Als gemeenteraad van Enschede hebben we onlangs gesproken over verbonden partijen. Die discussie krijgt nog een vervolg en daarbij kan en mag het niet zo zijn dat de overheid als vanzelfsprekend alle taken weer op zich neemt. Dat past niet bij de noodzakelijke bestuurlijke bescheidenheid.
De overheid heeft te maken met een mondige burger, die zelf keuzes wil kunnen maken. Deze burger verdient respectvol en volwassen behandeld te worden. Wat mij betreft is die burger gebaat bij regels op hoofdlijnen en meer zelfregulering. Nu zie je nog te vaak te veel regels en te weinig ruimte voor maatschappelijke partijen. Volgens het rapport heeft het te ongeclausuleerd denken in termen van publiek belang meer regelgeving en verlenging van procedures tot gevolg. Wanneer de overheid terugtreedt en meer ruimte laat aan bedrijven, maatschappelijke ondernemingen en burgers kan ook het aantal ambtenaren verminderen. Het personele zwaartepunt zou moeten liggen bij de dienstverlening zelf en veel minder bij de regels, de controle en de inspectie. Daarvoor is een cultuurverandering nodig. Bij het opstellen van regels moet niet een dicht regelend wantrouwen of angst leidend zijn, maar het eigen initiatief van de samenleving. Dit sluit goed aan bij een pleidooi dat enkele jaren geleden door de heer Wientjes van VNO-NCW is gehouden.
Als je bovenstaande vertaald in concrete acties in Enschede dan denk ik aan het volgende. Teruggave van OZB om investeringen in sportaccommodaties te bevorderen. Enkele weken geleden heb ik dit idee gelanceerd. Het geeft de Enschedeër keuzevrijheid en het stelt de gemeente in staat om de schaarse middelen op andere beleidsvelden in te zetten. Als we vaststellen dat het idee succesvol is dan kunnen we het op meer terreinen inzetten. Daarnaast moeten we in onze uitgaven keuzen maken. Wat mij betreft besteden we aandacht aan de vermindering en stroomlijning van subsidies. Thans ontvangen 53 instellingen ruim 48 miljoen euro aan subsidie. In totaal verstrekken we als gemeente Enschede meer dan 50 miljoen euro aan subsidies. Dat is heel veel geld en kunnen we onmogelijk volhouden in tijden waarin het ons financieel niet goed gaat. Ik ben geen voorstander van de kaasschaafmethode waarin iedereen moet inleveren. Voel meer voor het maken van duidelijke keuzes. Wat mij betreft schrappen we die subsidies waarbij de doelgroep klein is en het effect van het initiatief beperkt is.
|
Gepost door Patrick Welman.
1 reacties
|
Reageer
|
2/24/2010 |
Bij de brandweer moet je op tijd zijn!
|
Op vrijdag 19 februari jl. heb bij de Brandweer Enschede en 24 uurdienst mee mogen draaien. De afgelopen raadsperiode ben ik herhaaldelijk met wijkagenten op stap geweest. De politie is redelijk bekend terrein. Omdat ik de brandweer niet goed kende heb ik met het korps contact opgenomen en ze reageerden direct enthousiast. In het kader van de discussie over de piketvergoeding voor de vrijwillige brandweer had ik al wel met verschillende personeelsleden van de brandweer kennis gemaakt en dat proefde naar meer. Hieronder een kort verslag van mijn 24uursdienst bij de brandweer.
Vrijdagochtend om 08.00 uur moest ik me op Spaansland, de hoofdpost van de Brandweer Enschede melden. Voor mijn doen vroeg op staan en per fiets naar de kazerne. Je wilt immers het appèl om 08.00 uur niet missen. Ben tijdens het appèl voorgesteld aan de mannen van ploeg C. Mijn teamgenoten voor de komende 24-uur.
09.20 uur. Er komt een melding binnen. De mannen van ploeg C gaan in een hoge versnelling richting het blusvoertuig. Ik ben gelukkig op tijd. Al in de auto wordt de eerste informatie over de melding uitgewisseld. Iedereen is rustig. Snel zijn we op de plek waar in een appartement flinke rookontwikkeling is. Ik blijf in eerste instantie bij de wagen, later mag ik in het pand kijken. De bewoonster was al snel in veiligheid gebracht. Het vinden van haar twee katten duurde iets langer. De brandweerman die ze uiteindelijk vindt houdt er bijt- en krapwonden aan over. Dat wordt een tetanusspuit.
10.30 uur. Terug op de hoofdpost. Ik krijg beddengoed en een slaapplek voor de nacht aangewezen. Prima kamer.
11.00 uur - 12.00 uur. Sporten. Onder begeleiding van een sportinstructeur gaan we een wedstrijd basketbal spelen. Helaas mijn team verliest. Aan het eind van het sporten wil je douchen, maar wat als tijdens het wassen het alarm afgaat. Zo snel nog nooit gewassen. Gelukkig geen alarm.
12.15 uur. In de kantine wordt een warme maaltijd geserveerd.
13.00 uur. Start van een uitgebreide rondleiding door de kazerne. Alle brandweermannen hebben overdag ook andere taken. Onderhoud materieel, cursus, administratie, etc. Niemand doet niets, ze zijn altijd bezig.
16.00 uur. Alarm in kazerne gaat af. Iedereen met spoed naar de wagens. Dit keer rukken we met twee wagens uit. Wederom zit ik op tijd in de wagen. Bij de plek aangekomen blijkt het om vlam in de pan te gaan. De bewoner is rustig en krijgt ook van de brandweermannen rustig uitleg over de situatie.
16.30 uur. Terug op de hoofdpost. De rondleiding is nog niet ten einde.
17.15 uur. Avondeten. Samen brood eten.
17.30 uur. Melding. Brand in Haaksbergen. Onze wagen hoeft niet uit te rukken, maar in Haaksbergen willen ze wel graag de hoogwerker hebben. Dus die rukt uit.
17.45 uur. Wederom melding. We hoeven ook dit keer niet uit te rukken. Post Noord kan het alleen.
18.00 uur - 20.00 uur. Iedereen heeft tijd voor zichzelf. Sommigen gaan sporten, anderen gaan wat klussen. Ik ga achter de pc zitten. Reageren op de reacties die op mijn twitterberichten zijn binnengekomen.
20.00 uur. Iedereen komt naar de woonkamer om koffie te drinken. Vervolgens gaat iedereen weer zijn eigen gang.
23.00 uur. Ik ga naar bed. Slapen lukt niet. Je blijft het gevoel houden dat elk moment het alarm af kan gaan en dat je dan snel je kleren aan moet doen. Kortom een onrustige nacht.
07.30 uur. Er gaat een luide zoemer af. Tijd om op te staan. Ploeg C verzamelt zich in de kantine. Er wordt koffie gedronken. Een deel van ploeg D is aanwezig. Er worden ervaringen van de afgelopen 24-uur gedeeld.
08.00 uur. Mijn 24-uursdient bij de brandweer zit er op. Had ik niet willen missen. Mijn respect voor de brandweer is verder toegenomen. Mannen bedankt!
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
2/17/2010 |
Welles nietes, welles nietes!
|
Afgelopen dinsdag stond er een artikel in de krant over het pleidooi van de wijkraad Zuid-Oost voor aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De wijkraad wil een parkeerverbod voor bedrijfsbusjes in woonwijken. Ik begrijp het pleidooi en als er alternatieve parkeerplekken voor de bedrijfsbusjes zijn of gemaakt kunnen worden dan ben ik voor. Maar dan moet je wel handhaven en daar doet zich een probleem voor. Mij is gebleken dat er tussen de politie en de gemeente Enschede een verschil van mening bestaat over handhaving van bepaalde onderdelen van de APV. Het lijkt een welles nietes spel. Wat is de situatie. Volgens de APV mogen voertuigen met een lengte van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter op zaterdag, zondag, en op werkdagen van maandag t/m vrijdag van 0.00 uur tot 08.00 uur en van 18.00 uur tot 0.00 uur niet binnen de bebouwde kom parkeren. Op invalswegen heeft Enschede verkeersborden geplaatst die het verbod aangeven. Desondanks ontvang ik klachten van inwoners dat er, op de momenten dat het niet mag, grote voertuigen binnen de bebouwde kom staan geparkeerd. Dit wordt door de politie bevestigd.
De politie merkt daarbij op dat ze niet handhavend kunnen optreden, omdat de borden die de gemeente Enschede gebruikt niet correct zijn. Volgens de politie gebruikt de gemeente Hengelo wel de juiste borden. Van de zijde van de gemeente Enschede ontvang ik verbaasde reacties op de opmerkingen van de politie. De gemeente is van mening dat er wel degelijk gehandhaafd kan worden. Op basis van een eigen analyse kan ik concluderen dat er verschil is tussen de relevante verkeersborden van de twee genoemde gemeenten. Op het verkeersbord van de gemeente Hengelo staat een verwijzing naar de betreffende artikelen in de APV, bij die van de gemeente Enschede ontbreekt dat. Volgens de model APV van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) moeten de verkeersborden zijn gebaseerd op de APV en niet op de wegenverkeerswetgeving. Ik heb het vermoeden dat hier de "fout" zit. Wat mij betreft wordt dit z.s.m. hersteld. Duidelijkheid en handhaving van het verbod is gewenst!
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
2/16/2010 |
A'j d'r bint mo'j d'r wean!
|
Afgelopen weekend heerlijk met familie en vrienden in Oldenzaal carnaval gevierd. Opvallend genoeg kwam ik daarbij veel inwoners van Enschede tegen, dus was het eigenlijk meteen een campagne-activiteit. Tijdens het vieren kwam ik bovenstaande spreuk/motto tegen. Zeer toepasselijk. De afgelopen acht jaar heb ik getracht om voor de inwoners van Enschede (inclusief de dorpen) aanwezig en bereikbaar te zijn. Niet alleen door adequaat op uitnodigingen voor een werkbezoek te reageren, maar ook door met bijvoorbeeld de wijkagent op stap te gaan. Daardoor krijg je toch een goede indruk van de wijk/buurt. Altijd handig als je later besluiten moet nemen die die wijk en/of buurt betreffen. Het is niet alleen zaak dat je raadslid bent, maar je moet er ook wat mee doen. Alleen aanwezig zijn tijdens vergaderingen is niet voldoende. Ook de komende vier jaar wil ik op deze wijze functioneren. Er op uit. In gesprek met de inwoners van de gemeente Enschede en dan niet alleen als het weer verkiezingen zijn. Dat bevalt me goed. Wat me opvalt is dat er partijen zijn die niet of nauwelijks in Glanerbrug aanwezig zijn geweest. Nu zie je ze.
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
2/09/2010 |
Overvallen en woninginbraken
|
Zaterdagavond is een cafetaria aan de Faberstraat overvallen. Volgens RTV Oost zijn daarbij de eigenaresse en enkele klanten door de overvallers met vuurwapens bedreigd. Dit geval lijkt niet op zich te staan. Als je de afgelopen weken de media hebt gevolgd dan lijkt het aantal gewelddadige misdrijven in Nederland toe te nemen. Ook in Twente en in Enschede was het de afgelopen maanden diverse keren raak. Bijvoorbeeld op 31 januari jl. een overval op een horecazaak aan Wesseler-Nering. Afgelopen dinsdag kwam het onderwerp stijging van geweld in de stadsdeelcommissie Zuid aan de orde. Geconstateerd werd dat weliswaar het aantal groepen jongeren die overlast veroorzaken afneemt, maar dat het gebruik van geweld toeneemt. Daarnaast hoor je dat inwoners van Enschede zich zorgen maken over het aantal woninginbraken. Op dinsdag 26 januari jl. was ik bij de vergadering van de wijkraad t Ribbelt aanwezig. Daar werd door aanwezigen o.a. opgemerkt dat het aantal woninginbraken in de wijk stijgt. De wijkagent kon dit niet ontkennen. Om te voorkomen dat er allerlei beelden in Enschede ontstaan die niet juist (blijken) zijn wil ik graag van de burgemeester duidelijkheid. Daarom heb ik afgelopen maandagavond onderstaande vragen gesteld.
- Is er ook in Enschede sprake van een stijging van het aantal misdrijven waarbij geweld wordt gebruikt?
- Neemt het aantal woninginbraken toe?
- Welke maatregelen worden genomen om het stijgende aantal overvallen aan te pakken?
- Is er een campagne in voorbereiding om inwoners weer bewust te maken van inbraakpreventie?
De burgemeester heeft aangegeven dat er inderdaad sprake is van een stijging van het aantal misdrijven waarbij geweld wordt gebruikt. Daarom is er een speciaal rechercheteam in het leven geroepen. Deze heeft al enkele successen kunnen boeken. Het team blijft actief tot het moment dat er van een structurele afname van geweld sprake zal zijn. Daarnaast is er met betrekking tot de woninginbraken een proef gestart met een zogenaamde chemisch DNA. De verwachting is dat dit instrument zal bijdragen in een afname van het aantal woninginbraken.
|
Gepost door Patrick Welman.
1 reacties
|
Reageer
|
2/05/2010 |
Reclamebelasting is geen alternatief voor dichten gaten begroting!
|
In de afgelopen raadsperiode is de invoering van reclamebelasting in de gemeenteraad aan de orde geweest. Oorspronkelijk was het de bedoeling om deze belasting in de gehele gemeente Enschede in te voeren, maar daar is uiteindelijk van afgezien. Terecht! Vanaf het begin hebben wij onze bedenkingen over deze vorm van belasting geuit. Niet alleen hadden wij moeite met het principe, maar ook de inhoud van het voorstel kon niet op onze steun rekenen. Zo moesten alle ondernemers in de gemeente de belasting betalen, maar zou slechts een selectief groepje bepalen wat er met een deel van de opbrengst moest gebeuren. Dit vonden we maar niets. Daarnaast hadden we het gevoel dat vooral de ondernemers in de binnenstad van de opbrengst zouden profiteren. Hierin stonden we als CDA niet alleen. Verschillende ondernemers-verenigingen hebben gedurende het besluitvormingsproces aangegeven tegen de invoering te zijn. Omdat de ondernemers in de binnenstad wel voor zijn, is in het definitieve voorstel het gebied waarop de reclamebelasting betrekking heeft aanzienlijk verkleind.
Wat me vanaf de allereerste behandeling van het voorstel tot invoering van de belasting is opgevallen is de opstelling van de VVD. Luister de band van de vergadering van de stedelijke commissie van 24 november 2008 nog maar eens af. http://novarex.portaltechniek.nl/cms3/loader.php/nl/enschedemedia/enschede/Stedcie_24-11-2008.wma/view.html Let wel, hier kwam dus het voorstel aan de orde om de belasting in de gehele gemeente in te voeren. De woordvoerder van de VVD komt met een paar technische punten, maar stelt de belasting en de vorm niet ter discussie. Pas later, en nadat het CDA en PvdA, al op aanpassing van het voorstel hadden aangedrongen is de mening van de VVD gaan draaien. De vraag die thans bij mij bestaat is de volgende. Is de VVD diep in het hart nog steeds voorstander van de invoering en dan vooral om op die wijze gaten in de begroting te dichten? Dat was immers in de genoemde vergadering het argument om met de belasting in te stemmen. Het zal de komende jaren financieel zwaar weer worden. Er zullen politieke partijen zijn die in die situatie in de verleiding gaan komen om het werkingsgebied van de reclamebelasting uit te breiden. Als CDA zullen wij hier niet mee instemmen. De ondernemers van Enschede kunnen op ons rekenen.
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
2/03/2010 |
Mijn favoriete boek!
|
Afgelopen zaterdag is de tentoonstelling "Enschedeërs en hun favoriete boek" geopend. Als u goed op het affiche kijkt dan kunt u zien dat ik ook aan deze tentoonstelling heb meegewerkt. De tentoonstelling is in de Openbare Bibliotheek aan de Pijpenstraat en voor iedereen toegankelijk. Ik sta op de foto met een boek over de RK-parochie te Glanerbrug. Via deze foto wil ik uitdrukken dat ik trots ben op mijn geboortedorp. Daar komt bij dat het boek mede door mijn jongste broer is geschreven en samengesteld. Dat maakt het toch wel erg speciaal. Hieronder de foto die op de tentoonstelling is te zien. Maarten Dors is de maker van de foto en hij is tevens de samensteller van de tentoonstelling. Zelf ben ik nog niet geweest, maar ben zeker van plan te gaan. Op de website http://www.maartendors.nl/index.html is meer informatie over Maarten te vinden.
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
2/01/2010 |
Verkiezingsprogramma 2010-2014: Werken aan zekerheid!
|
Eind 2009 hebben de leden van het CDA Enschede het verkiezingsprogramma 2010-2014 vastgesteld. Omdat het goed is dat inwoners van Enschede dit weten en dat niet iedereen als eerste op de website van het CDA Enschede kijkt, maar wel bijvoorbeeld veranderingen op mijn weblog in de gaten houdt, heb ik hierbij een link toegevoegd naar ons verkiezingsprogramma. Het is: http://www.cda-enschede.nl/Verkiezingsprogramma-CDA-Enschede-2010%112014/. Niet alleen de leden van onze partij, maar ook andere inwoners van Enschede (inclusief de dorpen en het buitengebied) hebben aan het programma meegeschreven. Wat betreft onze kandidatenlijst, zie de foto. Een geweldig elftal.
|
Gepost door Patrick Welman.
0 reacties
|
Reageer
|
|
Welkom op mijn
weblog! |
|
Op 4 juni 2012 ben ik als wethouder van de gemeente Enschede benoemd. De stad waar ik geboren en getogen ben. Via mijn weblog krijg je hopelijk een goed beeld van het werk van een wethouder
Het weblog wil ik tevens gebruiken om mijn mening over actuele thema's te geven. Voor vragen en/of opmerkingen kan met mij contact opgenomen worden.
Mijn e-mailadres is
p.welman@enschede.nl.
Goodgoan! |
Laatste
postings |
|
|
Archief |
|
|
|