Vorige week heb ik via onze burgemeester Peter den Oudsten het college van B&W verzocht om op korte termijn, eerder was ook niet mogelijk omdat de cijfers van CPB niet bekend waren, te komen met een notitie over de gevolgen van de economische crisis voor Enschede.
Reden? Een stijging van de werkloosheid naar ongeveer 675.000 werklozen heeft ongetwijfeld effect op de werkloosheid in Enschede. Dit zullen we merken in het aantal WWB-uitkeringen die worden aangevraagd. Al eerder heeft het College berekend dat een stijging van ongeveer 275 cliënten voor de gemeente 3,7 miljoen euro aan extra uitgaven is. Dit nog los van de uitgaven die je in mijn beleving moet doen om deze mensen zo snel mogelijk weer aan werk te helpen, bijvoorbeeld door aanvullende scholing. Overigens ging het college bij de stijging van 275 cliënten nog uit van macro cijfers die lang niet zo somber zijn als nu.
Naast de stijging van de werkloosheid die voor de betrokkenen zeer ingrijpend kan zijn (ben zelf midden jaren negentig ook een jaar werkloos geweest, geen prettige tijd) hebben de dramatische cijfers van het CPB ook grote gevolgen voor de begroting van de gemeente Enschede. Dit moet nader geanalyseerd worden. Hoe vangen we de extra uitgaven op? Wat zijn de gevolgen voor het grondbedrijf? Een jaar lang stilliggen van alle lopende grondexploitaties heeft een negatief effect van ongeveer 3,3 miljoen euro. Indien het rijk gaat bezuinigen op het gemeentefonds dan daalt de omvang van de algemene uitkering.
Kortom de gevolgen van de economische crisis kunnen voor de gemeente Enschede enorm zijn. Daarover moet de gemeenteraad snel een debat hebben. Ik wil weten hoe we bij kunnen sturen. In november 2008 hebben we als gemeenteraad van het college een memo ontvangen over de gevolgen van de kredietcrisis voor Enschede. Toen was de conclusie we kunnen financieel tegen een stootje. De huidige ontwikkeling noem ik geen stootje meer maar een forse dreun. We moeten weten wat de effecten kunnen zijn en hoe we hierop moeten reageren!
|