Homepage
 Weblog Patrick Welman

5/02/2008


65 jaar geleden!


Vandaag, 3 mei 2008, is het 65 jaar geleden dat er aan de Hengelosestraat (ter hoogte van de Broeierd) zeven mannen zijn doodgeschoten. Vorig jaar heb ik op mijn weblog hierover een artikel gepubliceerd (http://www.cda-enschede.nl/weblog/welman/2007/05/3-mei-1943.html). Die tekst is niet helemaal juist. Hoewel er op de plek acht namen vermeld worden zijn er echter op de plek zeven mannen vermoord. Die dag bestond de totale groep opgepakte mannen uit negen personen. Twee konder er ontsnappen, waarvan er 1 een dag later alsnog werd opgepakt en doodgeschoten. Vandaar toch acht namen op het kruis. Zoals ik al vorig jaar schreef wordt het monument netjes verzorgd en ligt er op 3 of 4 mei een krans van de gemeente Haaksbergen. Van die gemeente heb ik eveneens vernomen dat zij eens in de vijf jaar met een delegatie een bezoek aan het monument brengen. Daarvoor worden ook de nabestaanden uitgenodigd. De volgende keer is volgend jaar. Van de zijde van de gemeente Enschede heb ik vernomen dat het beleid is om alle gevallenen op 4 mei in het Volkspark te herdenken. Daar past geen aparte herdenking bij het monument aan de Hengelosestraat bij. Hoewel ik ook bij de herdenking in het Volkspark aanwezig zal zijn wilde ik 3 mei niet zonder een korte herdenking voorbij laten gaan. Vandaar een bosje bloemen bij het monument.

Tijdens het leggen van dat bosje bloemen kwam ik een man tegen. Ik schatte hem ergens begin zeventig. Later tijdens het interessante gesprek bleek dat hij 88 is. Hij ziet er dus voor zijn leeftijd nog erg fit uit, maar dat terzijde. Hij vertelde een bijzonder verhaal. Hij was 1 van de mannen die destijds had kunnen ontsnappen. Volgens de heer Kamstra waren het er 10 en geen 9 zoals er in de formele stukken is opgeschreven. Ook merkte hij op dat het huidige monument niet op de plek ligt waar de mannen zijn neergeschoten. Volgens hem moet het ergens ter hoogte van het Ondernemingshuis zijn gebeurd. Elk jaar bezoekt hij het monument. Vandaag was ook zijn vrouw aanwezig. Toen hij in 1943 werd opgepakt was de heer Kamstra 23 jaar. Hij kon zich zijn vlucht nog goed herinneren. De lange tocht terug naar Haaksbergen. De spannende dagen er na. Het had zijn leven totaal veranderd. Ik had niet verwacht dat ik vandaag een dergelijk opmerkelijk verhaal zou horen en al helemaal niet dat ik een overlevende zou tegenkomen. Ik ben blij dat ik vandaag de tijd heb genomen om het monument aan de Hengelosestraat te bezoeken.


Gepost door Patrick Welman.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Op 4 juni 2012 ben ik als wethouder van de gemeente Enschede benoemd. De stad waar ik geboren en getogen ben. Via mijn weblog krijg je hopelijk een goed beeld van het werk van een wethouder

Het weblog wil ik tevens gebruiken om mijn mening over actuele thema's te geven. Voor vragen en/of opmerkingen kan met mij contact opgenomen worden.

Mijn e-mailadres is p.welman@enschede.nl

Goodgoan!

 

Laatste postings


Archief