Afgelopen vrijdag heeft de rechter uitspraak gedaan in een kort geding dat door de firma Grolsch tegen de gemeente Enschede was aangespannen. Aanleiding van het kort geding vormde de verhuur van het voormalige VVV-pand (aan de Oude Markt) door de gemeente Enschede aan de firma Heineken Volgens de media heeft Grolsch het kort geding verloren, maar deelde rechter M. Verhoeven wel enkele beste tikken aan wethouder E. Helder cs. uit. In de TC Tubantia staat de volgende tekst.
De gemeente zegde per brief toe als eerste met de "eigen" brouwer te praten over het oude VVV-kantoor. Toen in het najaar Heineken, sponsor van Herman den Blijkers RTL-programma "Mijn tent is Top" verscheen, werd achter de rug van Grolsch om een huurcontract voor tien jaar gesloten. Daarop werd Carraibisch restaurant Mangu geopend. Advocaat C. Wiggers van de gemeente probeerde zich eruit te draaien. Hij stelde dat de toezegging door een onbevoegd ambtenaar was gedaan. "Onbehoorlijk", vond de rechter dat. In de zitting gaf wethouder Helder toe dat hij de toezegging aan Grolsch deed. De rechter prees zijn eerlijkheid, het gelogen advocatenverweer niet. De rechter vond het achter de rug om verhuren 'op z'n zachts gezegd niet netjes', maar het is onvoldoende grond om het huurcontract met Heineken te ontbinden. De toezegging om als eerste met Grolsch te onderhandelen, betekent niet dat deze brouwer hoe dan ook het pand kon betrekken, onderbouwde Verhoeven. Hij noemde de Enschedese handelwijze "weliswaar laakbaar", maar koppelde er geen verregaande sanctie (ontbinden van het huurcontract of schadevergoeding) aan.
Op de website van de gemeente Enschede kom ik de volgende tekst tegen. De rechter concludeert dat "de gemeente Enschede zich niet exclusief aan Grolsch heeft willen binden door toe te zeggen dat Grolsch het pand zou mogen huren of kopen." Wethouder Eric Helder is blij dat deze zaak nu achter de rug is: "als gemeente Enschede zijn wij graag bereid samen met Grolsch nog eens terug te blikken op deze kwestie. Wij rekenen erop dat onze goede en constructieve samenwerking met Grolsch als vanouds wordt voortgezet". Naar aanleiding van het kort geding heb ik een aantal vragen. Tijdens de vergadering van de stedelijke commissie op maandag 18 februari 2008 zal ik deze aan het college stellen. De vragen zijn:
- Is de weergave van de TC Tubantia juist dat de advocaat van de gemeente Enschede heeft opgemerkt dat de toezegging aan Grolsch door een onbevoegd ambtenaar was gedaan?
- Indien dit juist is heeft de advocaat dit op eigen gezag opgemerkt of is dit gedaan op basis van een voorgesprek met de gemeente Enschede?
- Hoe is het besluit om het genoemde pand aan Heineken te verhuren, ondanks de toezegging van wethouder Helder aan Grolsch, precies verlopen? Welke argumenten zijn gebruikt om de eerdere toezegging aan Grolsch te laten vallen? Was de reactie van Grolsch een enorme verrassing?
- Is de zaak nu echt achter de rug? Wat gaat het college doen om de verstoorde relatie met Grolsch te herstellen? Heeft Grolsch bijvoorbeeld reeds "eisen" gesteld?
|