Homepage
 Weblog Patrick Welman

4/21/2007


Zandzakken voor de deur!


Er gaat geen week voorbij of iemand vraagt mij wel wat het raadswerk aan tijd kost. Het antwoord daarop is eigenlijk altijd: "ongeveer 20 uur". "Zo veel" is vaak de reactie. "Wat doe je dan?" is meestal de vervolgvraag. Tja, veel vergaderen (o.a. raad, stadsdeelcommissies en fractie), maar ook zaken uitzoeken die door inwoners van Enschede aangedragen worden. Ik geef een voorbeeld waar ik de afgelopen weken mee bezig ben geweest. Ongeveer twee weken geleden vernam ik dat de gebruikers van het Telematica-gebouw (voormalig kantoorpand van Grolsch aan de Brouwerijstraat) met wateroverlast te maken hadden. In de kelder van het gebouw bevond zich de kantine en die is als gevolg van een behoorlijke stijging van het grondwaterpeil naar de bovenste verdieping verplaatst. Omdat ik enkele gebruikers van het gebouw ken heb ik hun benaderd met de vraag of het signaal correct wat. Dat bleek zo te zijn. Op basis daarvan ben ik navraag gaan doen bij een ambtenaar. Die gaf eigenlijk meteen aan dat het een gecompliceerd probleem betreft. Hij heeft mij weer in contact gebracht met de specialist binnen de gemeente Enschede op het terrein van grondwater. En inderdaad het is een lastige materie waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Waarom mijn interesse in dit probleem? Omdat ik wil weten of we als gemeente risico's lopen. Bijvoorbeeld dat we aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de ontstane schade.

Overlast door grondwater is een probleem dat al langer in Enschede speelt. In verschillende delen (bijvoorbeeld in de buurt Walhof) doet het probleem zich voor. Volgens de vierde Nota waterhuishouding is de eigenaar verantwoordelijk voor de ontwatering van particulier terrein. De gemeente draagt zorg voor de ontwatering van openbaar terrein. Daarnaast is het zo dat je niet zo maar van de provincie een vergunning voor onttrekking van grondwater krijgt. Ook niet als het een tijdelijke onttrekking betreft. De overlast in het Telematica-gebouw is waarschijnlijk ontstaan als gevolg van diverse factoren. Het verdwijnen van de diepe kelders van de Grolsch en het gegeven dat het braakliggende terrein er naast flink is omgeploegd en als gevolg daarvan het regenwater makkelijk in de grond verdwijnt. Al enige tijd is de gemeente in gesprek met de provincie om te onderzoeken wat binnen binnen het wettelijk kader de ruimte is voor duurzame oplossingen. Gedacht wordt aan enkele pilot-projecten om ideeën uit te testen. Ook met andere gemeenten vinden gesprekken plaats. Gedacht kan worden aan een virtuele markt waar partijen met te veel grondwater partijen (o.a. bedrijven en andere overheden) die behoefte hebben aan grondwater kunnen vinden. Duidelijk is dat we technisch veel op kunnen lossen, maar dat er helaas enorme juridische grenzen zijn.

Dus hoewel de gemeente niet verantwoordelijk is voor de ontwatering van particulier terrein blijf ik wel met enkele vragen zitten met betrekking tot de situatie van het Telematica-gebouw. Immers, indien de gemeente een rol heeft vervuld bij de koop en/of verkoop van het gebouw is dan nog steeds sprake van geen aansprakelijkheid. Daarvoor is het noodzakelijk te weten of de gemeente bij de transactie een rol heeft vervuld en of er tijdens de transactie over de mogelijke stijging van het grondwaterpeil is gesproken. Samen met onze woordvoerder voor Noord en R.O./Water, Gerrit Jan van der Veen, besloten dat we hierover met de stadsdeelwethouder Noord contact opnemen.

En zo kom je wel aan de eerdergenoemde tijdsbesteding.


Gepost door Patrick Welman.

0 Reacties

Reageer

Terug naar overzicht

Welkom op mijn weblog!

Op 4 juni 2012 ben ik als wethouder van de gemeente Enschede benoemd. De stad waar ik geboren en getogen ben. Via mijn weblog krijg je hopelijk een goed beeld van het werk van een wethouder

Het weblog wil ik tevens gebruiken om mijn mening over actuele thema's te geven. Voor vragen en/of opmerkingen kan met mij contact opgenomen worden.

Mijn e-mailadres is p.welman@enschede.nl

Goodgoan!

 

Laatste postings


Archief